lcp Waarom rijden honden op knuffels of andere objecten? - Gula Dog Care
Deze site heeft beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden aan om over te schakelen naar Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Gratis verzending in NL/BE bij een bestelling vanaf €50

Wij doneren €2 per verkochte halsband of riem aan een goed doel - lees verder

Handgemaakt in Amsterdam Meer info

Waarom rijden honden op knuffels of andere objecten?

Waarom rijden honden op knuffels en kussens?

Van alle gênante dingen die je hond zou kunnen doen, staat het rijden op knuffels, kussens of benen absoluut bovenaan de lijst. Voor ons is dit geen acceptabel gedrag, maar honden-etiquette is niet hetzelfde. Dus, bedenk de volgende keer dat je je hond enthousiast op een teddybeer ziet rijden, waarom hij dat zou willen doen.

Om het rijgedrag van je hond te verminderen, moet je eerst weten waarom je hond dit doet. Pas dan kun je de oorzaak van het rijden aanpakken, en vaak helpt dit al om het rijden op knuffels of andere objecten te verminderen.

Laten we voor alle beschaamde hondenbezitters eens kijken naar mogelijke redenen waarom je hond op knuffels of kussens rijdt  en hoe je dit kunt stoppen.

Honden rijden niet alleen op knuffels

Het is belangrijk op te merken dat honden niet uitsluitend op knuffels rijden. Ze zullen ook op meubels, andere honden of katten in huis en nietsvermoedende mensen rijden.

Een hond die op een knuffel rijdt, kan grappig zijn, maar je vrienden en familieleden zullen er niet blij van worden als je hond op hun benen begint te rijden.

Seksuele volwassenheid en rijden

De meest voorkomende reden voor het rijden op objecten, heeft te maken met hormonen. De meeste reuen beginnen seksueel volwassen te worden tussen de 6 maanden en 1 jaar. Als de hond geslachtsrijp begint te worden, pieken bepaalde hormonen zoals testosteron, wat de drang tot rijden opwekt. Als er in het seizoen geen teefjes zijn, zal je hond genoegen nemen met het op één na beste. Je been, meubels, de kat of zijn knuffels.

Bij teefjes kan rijden veroorzaakt worden door haar oestruscyclus. Honden die door hun eerste seizoen gaan, hebben een grotere kans om dit rijgedrag te vertonen.

De meest effectieve manier om te voorkomen dat je hond gaat rijden op knuffels of andere objecten, is door hem te laten steriliseren of castreren. Dit veroorzaakt een vermindering van bepaalde hormonen en daarmee vermindert het de drang tot rijden.

Hoe eerder je dit doet, hoe groter de kans dat het rijden van je hond stopt. Rijden kan aangeleerd gedrag worden als het ongecontroleerd mag doorgaan. Sommige honden zullen daarom blijven rijden op objecten als je lang wacht met castreren.

Overleg met de dierenarts, zodat je alle opties kunt overwegen. Een intacte reu kan bijvoorbeeld ook chemisch gecastreerd worden, en soms is dit een goede manier om te kijken of castratie een positief effect heeft op het gedrag.

Rijden door opwinding

Rijden door opwinding komt vaker voor bij reuen, maar kan bij beide geslachten voorkomen. Een hond die bijzonder opgewonden wordt door speeltijd of het ontmoeten van andere honden, kan op andere honden of objecten gaan rijden als een manier om hun opwinding te kanaliseren.

Het gebeurt regelmatig dat jonge reuen op andere honden rijden wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten, omdat ze een golf van opwinding, met de bijbehorende hormenen ervaren als ze een nieuwe hond ontmoeten.

Dit heeft meestal weinig te maken met dominantie of agressie, maar kan er wel voor zorgen dat een ontmoeting escaleert tot een gevecht, en daarom moet het rijden worden gestopt zodra het begint.

Als je hond dit vaker doet, zul je tijdens wandelingen goed op moeten letten. Leer je hond bij je te blijven, of houd hem aan de lijn. Stop rijgedrag meteen, en laat je hond andere honden niet op deze manier lastigvallen. Straf je hond niet, maar leid hem af met een speeltje of een snack, en neem je hond mee.

Bij speelgoed kun je hetzelfde doen. Als je hond ergens opgewonden over is, kan hij door een toename in hormonen zoals testoron de behoefte voelen om op kussens of knuffels te rijden. Leid je hond weer af en neem de knuffel weg.

Houd er rekening mee dat je hond in plaats daarvan andere dingen kan zoeken om op te rijden. Dit is normaal gedrag, dus je moet consequent zijn in het verwijderen van het object waar je hond op rijdt. Geef je hond iets anders om te doen, zoals een kauw snack of een gevulde kong.

Rijden voor aandacht

Rijden kan aangeleerd gedrag zijn. Een puppy begon misschien te rijden toen hij in de puberteit kwam, maar hij merkte dat hij je aandacht trok wanneer hij dat deed. Zelfs als je hond geen hormonale behoefte heeft om te rijden, kan hij ervoor kiezen om dit te doen, zodat hij je aandacht krijgt.

Dit is eenvoudig te verhelpen. Telkens wanneer je hond op een knuffel rijdt, verwijder je het speeltje en verlaat je de kamer. Hij is nu niet alleen zijn speeltje kwijt, maar hij heeft ook niet de aandacht gekregen die hij wilde. Hij zal snel leren dat rijden op zijn speelgoed hem niet de aandacht geeft die hij wil. Je kunt deze training voortzetten door je hond te belonen wanneer hij rustig wacht tot je hem zelf aandacht geeft.

Rijden op objecten door stress

Elke hond ervaart stress, en elke hond gaat daar anders mee om. Ook als je hond stress ervaart, komen er hormonen vrij die rijgedrag kunnen triggeren. Het kan worden veroorzaakt door verschillende situaties, waaronder:

  • Een verhuizing
  • Komst van een baby
  • Nieuw huisdier
  • Overlijden in het gezin
  • Ziekte
  • Verbouwing in huis
  • Vuurwerk

Elke situatie die als eng wordt ervaren of die verschilt van de normale routine van je hond, kan stres gerelateerd gedrag veroorzaken, zoals rijden. Honden kunnen niet praten zoals wij kunnen, dus gebruiken ze hun gedrag om stress af te laten vloeien. Vergelijk het met nagelbijten bij mensen.

Om het rijgedrag in dit scenario te stoppen, moet je bepalen wat de stress bij je hond veroorzaakt. Het simpelweg verwijderen van het object zal hem er niet van weerhouden om te rijden, en de stress is natuurlijk nog steeds aanwezig. Je moet de trigger aanpakken om het gedrag te corrigeren.

In dit geval is het misschien het beste om een ​​hondengedragstherapeut te raadplegen om je te helpen de angsten van je hond te doorgronden. Houd bij wanneer je hond rijgedrag vertoont, en wat je die dag met hem gedaan hebt om een beter idee te krijgen van de gebeurtenissen die stressvol zijn voor je hond.

Rijden door een aandoening of ziekte

De meest waarschijnlijke aandoeningen die rijgedrag veroorzaken, zijn allergieën en infecties. Beide veroorzaken een jeukende of geïrriteerde huid en het rijden kan helpen om de jeuk te verlichten. Ook ontstekingen van de geslachtsdelen kunnen de oorzaak zijn van rijgedrag.

Als je hond nog nooit eerder rijgedrag heeft vertoond en er niets is veranderd aan zijn dagelijkse routine, controleer dan de buik en de geslachtsdelen van je hond op irritatie en kale plekken. Als de huid rood is en andere tekenen van irritatie vertoont, is het aan te raden een dierenarts te raadplegen voor een controle.

Het behandelen van de allergie of infectie zal helpen om het rijden te stoppen, aangezien de trigger – de jeukende huid – er niet meer is. Zonder jeuk zal je hond waarschijnlijk niet meer de neiging voelen om op zijn speelgoed te rijden.

Wat doe je tegen rijden op knuffels of andere objecten?

Als je denkt dat het rijgedrag te wijten is aan het feit dat je puppy in de puberteit is, vraag dan advies aan een dierenarts om hem te laten castreren. Dit helpt niet alleen bij het rijden, maar voorkomt ook ongewenste nestjes. Sterilisatie en castratie verkleint ook de kans dat je hond bepaalde vormen van kanker of aandoeningen aan de geslachtsorganen krijgt naarmate hij ouder wordt.

Als je ervoor kiest om met je hond te fokken of deze om welke reden dan ook niet wil castreren, zul je andere methoden moeten onderzoeken om het rijgedrag te voorkomen. Hiervoor is het soms raadzaam om met een hondengedragstherapeut te praten.

Als je hond alleen rijdt als je bezoek hebt, is het waarschijnlijk dat je hond nerveus is door de aanwezigheid van andere mensen. Honden zijn territoriaal en willen controle hebben over wat er in huis gebeurt. Je kunt je hond helpen zich meer op zijn gemak te voelen bij gasten door hem een ​​routine te geven die hij moet volgen wanneer er mensen langskomen.

Als je hond bijvoorbeeld een bench-training heeft gehad, leer hem dan om naar zijn bench te gaan als hij de deurbel hoort en laat hem naar buiten als hij kalm is en je gasten gesetteld zijn. Zorg ervoor dat je gasten je hond geen aandacht geven, zodat hij leert dat er niks bijzonders gebeurt als er mensen langskomen.

Straf je hond niet als je hem ziet rijden op een knuffel of een kussen. Hij begrijpt niet waarom je het als slecht gedrag beschouwt. Rijden is een natuurlijke handeling voor honden, of het nu gaat om reproductie of om hun emoties te uiten. Verwijder rustig het object waar je hond op rijdt, en richt de focus van je hond op iets anders. Als je je hond corrigeert wordt hij alleen maar nerveuzer, waardoor hij waarschijnlijk gewoon iets anders zal vinden om op te rijden.

Creëer een omgeving waarin je hond geen toegang heeft tot zijn knuffelbeesten zonder dat hij ze eerst heeft gekregen. Bewaar het speelgoed in een kist of bak met deksel, zodat je hond alleen met zijn speelgoed kan spelen als je er toezicht op hebt. Dit neemt de kans weg voor je hond om op zijn speelgoed te rijden zonder dat je het merkt en kan het succes van je training om het gedrag te corrigeren aanzienlijk vergroten.

Het is een goed idee om met andere hondenbezitters of een hondentrainer te praten en te vragen of ze een soortgelijke ervaring hebben gehad. Het is geen schande om om hulp te moeten vragen, aangezien dit veelvoorkomend gedrag is, zeker bij reuen. Verhalen delen met andere hondenbezitters kan helpen. Wat voor de hond van een ander werkt, werkt mogelijk niet voor je eigen hond. Het is dus altijd aan te raden verschillende methoden te proberen om het gedrag van je hond te verbeteren.

Auteur: Tom Marr via hondenblog.nl
Illustraties: Antonia Oana

Deze BLOG is met goedkeuring van de auteur geplaatst op onze website als gast blog. 

Winkelwagen

Geen producten meer beschikbaar voor aankoop

Uw winkelwagen is momenteel leeg.