lcp Welk type menselijk voedsel mag mijn hond allemaal wel en niet eten? - Gula Dog Care
Deze site heeft beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden aan om over te schakelen naar Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Gratis verzending in NL/BE bij een bestelling vanaf €50

SALE SALE SALE SALE SALE SALE

Menselijk Voedsel Dat Mijn Hond Wel En Niet Mag Eten..

Wij kennen het allemaal, je baasje staat zich weer eens uit te sloven in de keuken om indruk te maken op Jan en alleman en tijdens een onoplettend moment valt er wat op de grond. RATTSSSSSS! Je was er als de kippen bij en voldaan zit je een eindje verderop trots je ge vangst te verorberen. Of dit nou op regelmatige basis gebeurt, bewust of onbewust, zie je het baasje denken.. mag zij dit wel hebben?? Na een moment van twijfel wordt de telefoon gepakt om te kijken of deze zogenaamde prooi die ik zojuist naar binnen heb gewerkt wel zo goed voor mij is geweest. Het interesseert mij zelf redelijk weinig en mijn focus gaat wederom uit naar het aanrecht waar ik dat stukje wortel alweer zie flirten met de afgrond. Na een korte check kijkt het baasje mij gerust aan en ‘the coast is clear’. Een tweede stukje wortel wordt goedkeurend mijn kant opgeworpen want uiteindelijk… één is geen dus kom maar hier met dat stukje winterpeen.

 

Honden En Chocolade

Dit soort situaties komen vaker voor en het is zeker niet altijd feest. Zo viel er recentelijk een chocolaatje op de grond en zoals je weet.. HOPPAAA, ik was er weer vliegensvlug bij. Ik kreeg helaas deze keer niet de tijd om triomfantelijk mijn prooi te verslinden omdat mijn betrouwbare, lieve wel gevormde baasje veranderde in een Dennis van der Geest ‘look a like’ en mij met een ippon horizontaal legde om het chocolaatje weer uit mijn mond te grissen.

 

Wat Mag Mijn Hond Eten?

Naast een ‘per ongeluk’ snackje op zijn tijd, weten wij heel goed hoe wij ons baasje moeten verleiden om ons van die zalige mensen snackjes te geven. We beginnen met een kleine piep, kop een beetje laten zakken en vervolgens richten wij onze blik omhoog en tonen we ons geheime wapen... puppyeyes! Het is allemaal leuk en aardig dat dit werkt, maar het is wel belangrijk dat ons baasje daarbij goed nadenkt en indien nodig controleert of we het wel echt mogen hebben. Ons darmstelsel en daarmee onze spijsvertering werkt anders dan die bij de mens. Dit betekent dat sommige voedingsmiddelen die veilig zijn voor mensen schadelijk kunnen zijn voor honden. Sommige menselijke voedingsmiddelen (met mate) zijn veilig voor ons én kunnen belangrijke voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen bieden (LET’S GOOO)! Om de benaming van “sommige menselijke voedingsmiddelen” te specificeren heb ik een lijst samengesteld met de meest voorkomende menselijke voedingsmiddelen die wel en niet goed voor ons zijn (die lui stoppen letterlijk alles wat los en vast zit in hun mond, dus nooit verkeerd om even te checken). Zorg ervoor dat deze lijst onder de snufferd van je baasje komt te liggen, zodat die jou met een gerust hart zo’n lekker stukje wortel of zalm kan toewerpen.

 

Let op: deze lijst bevat uiteraard niet alles wat wij wel of niet van onze baasjes mogen krijgen. Het is een verzameling van onze aanbevelingen en meest gebruikte producten in de keuken van onze baasjes (deze komen overigens ook voor in de aanbevelingen van verschillende honden instanties; AKC, RSPCA en ASCPA). Als je nou net als mijn baasje allergieën/intoleranties hebt ontwikkeld of een specifiek dieet nodig hebt- raadpleeg dan altijd eerst even de man in de witte jas die lief is, maar soms stom doet (dierenarts).

Stay safe, blijf veilig en houd dat aanrecht goed in de gaten vriendjes en vriendinnetjes! 


Groente & Fruit

WEL GOED

Appels

Appels leveren veel belangrijke vitamines voor honden, zoals vitamine A en C. Appels zijn ook een goede bron van vezels, die kunnen helpen bij het reguleren van de spijsvertering van een hond. Een scheetje op zijn tijd is niet verkeerd maar wanneer dit te vaak gebeurt kan het storend worden.  Zorg er echter voor dat u de zaden en het klokhuis* verwijdert. Let op: het eten van rottende appels kan leiden tot alcoholvergiftiging bij honden, dus zorg ervoor dat je de staat van je appels goed controleert.

Banaan

Honden kunnen bananen met mate eten. Ze zitten vol magnesium, wat belangrijk is voor een goede gezondheid van de botten, maar ze hebben een hoog suikergehalte. Geef deze zoete traktatie met mate, en dus niet te vaak (honden horen op de grond en niet in de boom).

Bosbessen

Een hond kan prima bosbessen eten. Bosbessen zijn een rijke bron van vezels, antioxidanten en fytochemicaliën, die een reeks gezondheidsvoordelen voor honden kunnen bieden. Onderzoek uit 2012 suggereert dat antioxidanten leeftijd gerelateerde problemen bij oudere honden kunnen helpen verbeteren.

Ananas

Een paar stukjes ananas is een geweldige zoete traktatie voor honden, zolang de stekelige buitenschil en kroon eerst worden verwijderd. Deze tropische vrucht zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Het bevat ook bromelia, een enzym dat het voor honden gemakkelijker maakt om eiwitten op te nemen.

Wortel

Het kauwen en eten van wortels kan de mondhygiëne van een hond bevorderen door tandplak van hun tanden te verwijderen. Wortels zijn ook een goede bron van vitamine A, wat gunstig is voor het immuunsysteem, de huid en de vacht van een hond. Te veel vitamine A kan echter giftig zijn, dus voer je hond deze oranje vriendelijke stok met mate.

Komkommer

Komkommers zijn een veilige, caloriearme snack voor honden en kunnen een goede optie zijn voor mensen met overgewicht (FYI; werkt niet op diezelfde manier bij honen). Komkommers bevatten ook veel vitamines en mineralen, zoals vitamine K.

Sperziebonen

Gewone, ongekruide sperziebonen zijn een goede en ezonde snack voor je hond. Ze zijn een bron van eiwitten en bevatten onder andere ook calcium, ijzer en vitamine K. Honden kunnen sperziebonen gekookt of rauw eten, maar zorg ervoor dat ze gesneden zijn (om verstikking te voorkomen).

Selderij

Over diëten gesproken.. Selderij is een geweldige kleine snack voor honden die op dieet zijn, omdat het weinig vet en cholesterol bevat en een uitstekende bron van vezels is. Denk hierbij aan; foliumzuur, vitamine A, C en K. Deze knapperige groente kan ook de adem van uw hond opfrissen, iedere hond verdiend een knuffel en een kus en wanneer de boel ook nog eens lekker ruikt is dat een BONUS. Zorg ervoor dat je de bleekselderij in kleine stukjes snijdt (om verstikking te voorkomen).

Erwten En Overige Peulvruchten

Groene erwten, peultjes, sugarsnaps en tuin- of Engelse erwten zijn allemaal prima voor honden. Erwten hebben verschillende vitamines en mineralen en zijn rijk aan eiwitten en vezels. Je kunt je hond verse of bevroren erwten voeren, MAAR vermijdt ingeblikte erwten i.v.m. toegevoegd natrium (giftig).

*Let Op

Wanneer je je hond fruit voert ben er dan van bewust dat je ten alle tijden de pitten hieruit verwijderd voordat je ze deze geeft. Fruitpitten bevatten over het algemeen giftige stoffen voor honden.

Vis en Gevogelte

WEL GOED

Zalm, Tonijn en Garnaal

Zoals in een eerdere blog beschreven zijn veel vis soort goed voor je hond. Deze geselecteerde vissen zijn al allemaal veilig voor honden om te eten en daarnaast een goede bronnen van eiwitten. Zalm en tonijn zijn rijke bronnen van omega-3-vetzuren, die kunnen helpen het immuunsysteem, de vacht en de huid van je hond gezond te houden. De B-vitamines in garnalen kunnen ook helpen spijsvertering van je hond in stand te houden en een gezonde bloedcirculatie te bevorderen. Just to be sure, raad ik j aan om vis te koken voordat je hem aan een je hond voert (ongekookte vis kan schadelijke parasieten bevatten).

Kip

Normaal gebakken of gekookte kip (ongekruid) is een goed vorm van voeding voor je hond wanneer deze last van zijn of haar maag heeft. Voordat je gekookte of gebakken kip aan je hond geeft, moet je eerst goed het vet verwijderen. Te veel vet kan schildklier problemen veroorzaken bij je hond.

Kalkoen

Gekookte en of gebakken kalkoen is veilig voor honden om te eten (ongekruid en doorbakken). Veel commercieel hondenvoer bevat kalkoen, omdat het een goede bron van eiwitten is. Voordat je gekookte kalkoen aan je hond geeft, moet je eerst goed het vet verwijderen. Te veel vet kan schildklier problemen veroorzaken bij je hond.

Eieren

Eieren zijn over het algemeen veilig voor honden. Gekookte eieren zijn een geweldige bron van eiwitten en kunnen tegen een maagklachten helpen. Het eten van rauw eiwit kan echter bijdragen aan een tekort aan biotine, dus zorg ervoor dat je de eieren niet te vaak rauw aan je hond voorschotelt.

 

Koolhydraten, Granen en Noten

WEL GOED

Witte Rijst

Gekookte witte rijst is een goede vorm van voeding wanneer je hond last heeft van zijn of haar maag. Dit komt omdat het licht verteerbaar is en helpt bij het binden van de ontlasting. Te veel witte rijst kan de bloedsuikerspiegel echter doen stijgen, dus honden met diabetes mogen het alleen in kleine hoeveelheden eten.

Pindakaas

Ongezouten pindakaas zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen is veilig voor honden om met mate te eten. Pindakaas bevat veel goede elementen, waaronder vitamine E en B, Niacine, gezonde vetten en eiwitten. *BELANGRIJK, controleer altijd of de pindakaas geen zoetstof bevat; xylitol. Zoals eerder vermeld is deze stof zeer giftig voor honden.

Quinoa

Voor veel mensen is quinoa nog steeds een relatief onbekende vorm van voeding, laat staan voor je hond. Maar ja, quinoa is ok voor honden. Het is tegenwoordig zelfs terug te vinden in sommige “premium” hondenvoeding. Het gebalanceerde voedingsprofiel van quinoa maakt het een gezond alternatief voor maïs, tarwe en soja - zetmeel dat van oudsher vaak wordt gebruikt om hondenvoeding te maken.

 

Honing

Honing zit boordevol voedingsstoffen zoals vitamine A, B, C, D, E en K, kalium, calcium, magnesium, koper en antioxidanten (poehh wat een prachtige lijst). Je kan en mag je hond kleine hoeveelheden honing voeren. Dit kan helpen tegen allergieën.

Mais

Veel mensen zullen het niet weten maar maïs is een van de meest voorkomende ingrediënten in soorten hondenvoeding. We hebben het in dit geval enkel over de korrels en niet over de kolf. Deze is voor een hond moeilijk te verteren en kan darmblokkades veroorzaken (lekker laten liggen dus die kolf).

Popcorn

Gewone popcorn zonder zout, boter of suiker kan een voedzame traktatie zijn voor je hond. Popcorn bevat mineralen zoals magnesium, fosfor en zink, die allemaal belangrijk zijn om honden gezond te houden. Ik kan mij goed voorstellen dat je over het algemeen geen ongezouten / zoete popcorn eet, maar bij deze.. Bakje voor jou bakje voor hem/ haar.

Groente & Fruit

NIET GOED!

Sinaasappels, Citroen, Limoen En Grapefruit

Citrusvruchten bevatten citroenzuur. Hoewel het eten van kleine hoeveelheden geschild citrusfruit voor sommige honden oké is, kan het maagklachten veroorzaken bij andere. Bij overmatig gebruik kan citroenzuur leiden tot een aantasting van het zenuwstelsel van je hond. Een mandarijn partje op zijn tijd kan dus geen kwaad, maar pas hier wel mee op.

Avocado

Avocado's bevatten een stof genaamd persine en deze stof is giftig voor honden. Het kan braken en diarree veroorzaken. Beter maar op het aanrecht laten liggen..

Druiven En Rozijnen

Druiven, rozijnen en krenten zijn allemaal zeer giftig voor honden. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen nierfalen en in sommige gevallen de dood veroorzaken. Geef honden ook geen producten die deze voedingsmiddelen kunnen bevatten, zoals cake, Sultana of krentenbrood.

Uien, Knoflook En Andere Look Soorten

Deze producten maken allemaal deel uit van de allium familie. Ze bevatten zwavelhoudende stoffen die giftig zijn voor honden en kunnen leiden tot braken, diarree, maagkrampen en zelfs bloedarmoede.

Koko's Producten

Honden mogen GEEN kokoswater drinken vanwege het hoge kaliumgehalte. Wij mensen moeten over het algemeen ook niet te veel kokos producten eten aangezien het maagklachten of diarree kan veroorzaken.

Melk En Cafeïne

Producten

NIET GOED!

Chocolade En Koffie / Cafeïne Producten

Cacao bevat theobromine en in beperkte mate ook cafeïne. Honden zijn zeer gevoelig voor theobromine en mogen dit dus onder geen beding consumeren. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine en dus hoe gevaarlijker voor de hond. Theobromine is een alkaloïde, onderdeel van de methylxanthine familie, waartoe ook theofylline en cafeïne behoren. Ze bevatten stoffen die giftig zijn voor honden en kunnen leiden tot braken, diarree en maagpijn. In ergere maten kan het bloedarmoede veroorzaken bij honden met de dood tot gevolg.

IJs (Room)

Roomijs bevat over het algemeen zeer veel suiker. Voor ons als mens is het nuttigen ervan al niet bepaald goed (wel lekker) en daarom moeten honden hier al helemaal niet van eten.

Overige

NIET GOED!

Noten

Pas op met honden en noten! Neem bijvoorbeeld de Macadamia noot. Deze is giftig voor honden en kunnen spierzwakte, braken, uitdroging en onderkoeling veroorzaken. Andere soorten bevatten grote hoeveelheden oliën en vetten. Deze vetten kunnen braken en diarree veroorzaken en mogelijk zelfs schildklier problemen.

Kaneel

Niemand neemt voor zijn eigen lol een grote hap kaneel. Het is echter goed om te melden dat het bij honden kan leiden tot braken, diarree en zelfs tot lever problemen.

Xylitol

Xylitol is een suikervervanger die fabrikanten toevoegen aan verschillende menselijke voedingsmiddelen. Zoals eerder vermeld is Xylitol echter zeer giftig voor honden. Het kan leverfalen en gevaarlijk lage bloedsuikerspiegels veroorzaken. Pas hier dus mee op!

Zout Eten

Te veel zout is voor niemand goed! Het kan bij honden overmatige dorst opwekken wat weer kan leiden tot veel plassen, evenals natrium vergiftiging.

Alcohol

Het lijkt voor de hand liggend maar voor sommigen is het toch verstandig om te vermelden.. Geef je hond nooit alcohol of producten die alcohol bevatten. Alcohol is erg gevaarlijk voor honden en kan leiden tot een reeks ernstige complicaties en gevolgen, waaronder comateuze staat tot aan de dood.

Winkelwagen

Geen producten meer beschikbaar voor aankoop

Uw winkelwagen is momenteel leeg.