lcp Hond in bed, JA of NEE? - Gula Dog Care
Deze site heeft beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden aan om over te schakelen naar Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Gratis verzending in NL/BE bij een bestelling vanaf €50

Wij doneren €2 per verkochte halsband of riem aan een goed doel - lees verder

Handgemaakt in Amsterdam Meer info

Hond in bed, JA of NEE?

Mag mijn hond in bed?

In de ogen van veel hondenbezitters is het heel normaal om hun viervoetige vriend op het bed te laten springen en met ze te knuffelen terwijl ze langzaam in slaap vallen.

Steeds meer mensen laten hun hond op het bed slapen. Vooral onder de jongere generatie is dit populair, en velen beweren dat het gunstig is voor hun slaap.

Veel mensen zien niets vreemds of gevaarlijks in dit gedrag en laten hun honden elke nacht bij hen slapen.

Maar is het verstandig om dat te doen? Is het een goed idee om je hond op je bed te laten slapen en maakt het je slaap echt beter?

Laten we eens dieper op deze vraag ingaan en zien wat de wetenschap erover te zeggen heeft.

Hoeveel mensen laten hun hond in hun bed slapen?

Zoals eerder gezegd vinden sommige hondeneigenaren het de normaalste zaak van de wereld dat hun hond in hun bed slaapt, terwijl anderen de hond zelfs niet in de slaapkamer willen.

Je vraagt je waarschijnlijk net als ons af hoeveel mensen 's nachts samen met een hond in hun bed liggen.

In een recente analyse van de´ Amerikaanse eigenaren van gezelschapsdieren´, beweert meer dan 56% van de hondenbezitters hun hond in hun bed te laten slapen. Bovendien laat 50% van hen hun honden ook ’s nachts naast hen op het bed slapen.

Volgens een onderzoek onder 159 huishoudens met huisdieren in Nederland, laat 45% van de hondenbezitters hun honden op het bed slapen, terwijl 18% van hen een stap verder gaat en hun honden ’s nachts naast hen laat rusten.

Het fenomeen is in Nederland dus wat minder populair dan in Amerika, maar er zijn ook hier genoeg hondeneigenaren die gezellig samen met hun hond inn een bed slapen.

Dit gedrag lijkt het meest voor te komen bij de jonge alleenstaande vrouwen tussen de 18 en 35 jaar. Logisch natuurlijk, want het is wel fijn om gezellig ergens tegenaan te kunnen kruipen en je hond is waarschijnlijk je belangrijkste gezelschap in huis als je alleen woont.

Aan de andere kant lijken getrouwde mannen ouder dan 45 jaar het minst vaak het gezelschap van de hond op het bed ’s nachts te accepteren.

In veel gevallen is het echter niet eenvoudig om de uiteindelijke beslissing te nemen of je huisdier op of naast het bed slaapt. Zeker wanneer de beslissing door twee personen gemaakt moet worden, ontstaat er nogal eens een discussie over het toelaten van de hond in bed.

Meestal is het resultaat dat de hond het bed uit wordt gebonjourd, om ruzies en misschien zelfs een relatiebreuk te voorkomen.

Als het op paren aankomt, worstelen velen daarom met deze beslissing. In het geval van 13% van hen kan het zover gaan dat het geschillen en ernstige relatieproblemen tussen het paar veroorzaakt.

Waarom laten mensen hun hond in bed slapen?

Waarom laten sommige hondeneigenaren hun hond in bed slapen, vraag je je misschien af. Zou het niet eenvoudiger zijn om gewoon de deuren te sluiten en de hond ’s nachts buiten de slaapkamer te laten?

Je zou misschien denken dat dit iets is van deze tijd, maar sinds de oudheid gebruiken mensen gedomesticeerde honden om meerdere redenen, waarvan sommigen je misschien zullen verrassen.

Veel honden helpen met het opsporen van en jagen op prooien, anderen zouden worden gebruikt als herdershonden. Nog een andere groep zou worden gebruikt als waakhonden of huisdieren.

Er zijn echter ook aanwijzingen dat de oude Romeinen en Grieken hun honden met hen in bed zouden laten slapen om te profiteren van hun warmte en bescherming.

Van veel historische figuren is bekend dat ze samen met hun honden in bed sliepen. Sommige Egyptische farao’s, tsaren van Rusland of koningen van Europese stammen staan ​​er bijvoorbeeld om bekend dat ze ´hun bed met hun hond deelden´.

Een ander voorbeeld van een beroemde historische figuur die naar verluidt naast zijn hond sliep, is Alexander de Grote. Er wordt aangenomen dat de legendarische koning van het oude koninkrijk van Macedonië samen met zijn geliefde hond – Peritas in bed rustte, na lange dagen van vechten.

Voor sommigen heeft samen slapen met hun favoriete hond een positieve psychologische impact. Dit idee wordt inderdaad door de wetenschap versterkt.

Volgens een analyse van hondenbezitters die met hun huisdieren slapen, gelooft meer dan de helft dat dit deze gewoonte gunstig is voor hun slaap.

Het idee van comfort en warmte in combinatie met veiligheid en bescherming is een goede motivatie voor veel mensen en veel hondenbezitters laten dan ook uiteindelijk hun hond op het bed slapen.

Voordelen van het hebben van een hond

De afgelopen jaren zijn er steeds meer onderzoeken gedaan over de vraag of het hebben van een hond voordelen heeft of niet.

Het is voor de meesten van ons geen vreemd concept dat hondenbezitters fysiek voordeel halen uit het hebben van een hond in de eerste plaats. Een hond geeft je altijd gezelschap, en je viervoeter zorgt ervoor dat je regelmatig naar buiten moet, zodat je vaak genoeg beweegt in de frisse lucht.

Onderzoek suggereert dat het hebben van een hond het risico op hartaandoeningen kan verminderen, de bloeddruk kan verlagen en overgewicht kan verminderen. De meeste van deze voordelen zijn echter het resultaat van de verhoogde lichamelijke activiteit die hondeneigenaren dagelijks hebben.

Bovendien blijken hondeneigenaren volgens sommige rapporten een lager niveau van cortisol te hebben, een stresshormoon in hun lichaam dat verantwoordelijk is voor een hogere bloeddruk en angst. Wanneer je je hond slechts een paar minuten per dag aait, kan dit het niveau van serotonine en prolactine verhogen, wat een positief effect heeft op je humeur en lichaam.

Een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin-Madison toont aan dat er zelfs voordelen zijn voor zuigelingen en kleine kinderen. De aanwezigheid van een hond in het huishouden zou bijvoorbeeld de ontwikkeling van het immuunsysteem stimuleren bij  kleine kinderen.

Voordelen van knuffelen met een hond

Dat het hebben van een hond voordelen heeft is duidelijk, maar hoe zit het met ’s nachts samen slapen naast een hond? Heeft het echt gezondheidsvoordelen voor jou als eigenaar?

Veel mensen beweren dat ze zich samen met hun honden veiliger voelen. Het gevoel van bescherming is inderdaad hoger dan normaal, maar het is een subjectief gevoel en niet iedereen deelt het.

Sommige mensen geloven dat het gevoel van bescherming en psychologisch comfort wederzijds kan zijn voor mens en hond, waardoor ze graag hun bed beschikbaar stellen voor de hond.

Recente rapporten suggereren dat mensen hun honden in toenemende mate beschouwen als leden van hun gezin. Dit betekent dat veel hondeneigenaren zich verplicht voelen om hun hond het best mogelijke leven te geven.

Dit leidt vaak tot situaties waarin honden op het bed worden toegelaten, ondanks het feit dat dit soms juist voor irritatie bij hun eigenaren zorgt in plaats van een ongestoorde rustgevende nachtrust.

Sommige hondeneigenaren zouden zeggen dat er één onbetwistbaar voordeel is van het gezelschap van een hond tijdens de nacht. Honden kunnen namelijk een extra bron van warmte bieden waar we zo naar verlangen tijdens de lange en koude nacht.

De temperatuur van het menselijk lichaam kan variëren van 36,5 tot 37,5 graden. Honden verschillen in dit aspect van mensen en hun lichaamstemperatuur kan variëren van 38,5 tot 39 graden.

Die paar extra graden kunnen het bed inderdaad mooi verwarmen en een zachte en gezellige plek voor ons creëren om in te slapen. Maar is dat echt een goede zaak?

Verbetert een hond in bed je slaap?

Als je regelmatig naast je hond in slaap valt weet je misschien al dat dit niet altijd het geval is. Je hond neemt overdreven veel plek in beslag, zal misschien meerdere keren per nacht van positie veranderen en de temperatuur in bed op standje hete oven doen eindigen.

Zeker dit laatste heeft niet altijd een positief effect op je slaap. Uit een recent onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat de verlaging van de lichaamstemperatuur tijdens de nacht helpt bij het initiëren van de slaap.

Dit is ook de reden waarom wordt gesuggereerd dat de beste kamertemperatuur voor een goede nachtrust tussen 16 – 19 graden is.

Als je hond direct naast je slaapt, verhoogt dit onbedoeld de temperatuur om je heen. Hierdoor slaap je minder comfortabel en zal je vaker tussendoor wakker worden.

Andersom kan het natuurlijk positief voor je uitvallen wanneer je het altijd koud hebt. Door je hond als verwarmingselement te gebruiken, heb je geen dure elektrische verwarmingsdeken nodig.

Hond in de slaapkamer, ja of nee?

Voor veel hondeneigenaren is het nooit een betwistbare kwestie geweest of de hond in de slaapkamer slaapt of niet. Ze vinden het gezelliger, of zijn eraan gewend geraakt door de hond als pup toe te laten in de slaapkamer.

De vraag is natuurlijk of het voor de hondeneigenaar wel voordelig is om ’s nachts een hond in de slaapkamer te hebben.

In 2015 werden interessante onderzoeken uitgevoerd door Center for Sleep Medicine, Mayo Clinic in Arizona, VS. In deze studie werden 150 patiënten (waarvan 49% huisdieren) met slaapstoornissen onderzocht.

Volgens de bevindingen beweert meer dan de helft van de eigenaren van gezelschapsdieren dat ze er geen probleem mee hebben om hun huisdieren met hen in de slaapkamer te laten slapen.

Van de 74 eigenaren, gaven er 15 (20%) echter toe dat hun huisdieren ’s nachts storend waren en hen enige vorm van ongemak bezorgden.

Aan de andere kant beweren 31 van de 74 eigenaren (41%) dat hun huisdieren ’s nachts geen enkele vorm van overlast veroorzaken en zelfs heilzaam blijken te zijn voor hun slaap.

De bevindingen van Mayo Clinic zijn interessant; het is echter belangrijk om te onthouden dat ze zich voornamelijk op huisdieren in de slaapkamer concentreerden en niet noodzakelijk op het bed.

Het onderzoek uitgevoerd door Center for Sleep Medicine kan worden ondersteund door andere kleinschalige studies die meldden dat een hond in de slaapkamer niet zo slecht is als eerder gedacht.

Met je hond samen in een bed slapen maakt echter het verschil en het is geen positieve.

Blijkbaar is de slaapefficiëntie van eigenaren die samen met hun huisdieren in een bed slapen lager in vergelijking met degenen die hun honden in de slaapkamer toestaan, maar niet op het bed.

Waarom is het beter om geen hond in bed toe te laten?

Tot nu toe zijn de voordelen van ’s nachts samen met de hond op bed slapen twijfelachtig, en de meeste hangen af ​​van het individuele en subjectieve gevoel van de eigenaar. We hebben de andere kant van de medaille ook nog niet besproken – de risico’s die samenhangen met slapen samen met uw huisdier.

Daarbij gaat het niet alleen om een minder goede nachtrust, er zijn ook andere risico’s voor je gezondheid die je in beschouwing moet nemen.

Wat zijn de risico’s van slapen met je hond?

Hoe zit het met de potentiële risico’s van samen knuffelen met de hond of hem ’s nachts vlak naast ons  laten slapen? Is het überhaupt veilig om onze honden op bed te laten blijven of moeten we het bed altijd vrij houden van honden?

Parasieten en bacteriën

Ten eerste weet iedereen die ooit een hond heeft gehad dat honden niet de schoonste dieren in het dierenrijk zijn. Om het simpel te zeggen, ze gaan graag naar buiten en worden graag vies.

Ze ondernemen vaak activiteiten die voor veel mensen walgelijk lijken. Ze rollen in kadavers, eten alles wat ze op hun pad tegenkomen, inclusief de uitwerpselen van andere dieren of ze springen in een vijver met niets anders dan modder en vuil.

Al die dingen kunnen gevaarlijk zijn en een manier bieden voor parasieten en bacteriën om je hond te infecteren.

Van tijd tot tijd dragen honden ziekten of parasieten waarvan hun eigenaren misschien niet eens weten dat ze er ook mee besmet kunnen worden.

Een aantal parasieten of bacteriële infecties kunnen op verschillende maar eenvoudige manieren op mensen worden overgedragen. Je kan er bijvoorbeeld al mee geïnfecteerd worden als de hond je in je gezicht likt, of als je hem simpelweg aait.

Ringworm, Salmonella, Giardia en Rondwormen zijn slechts enkele voorbeelden van parasieten en bacteriën die je samen met je hond kan delen.

Samen met je hond slapen verhoogt de kans op blootstelling aan deze bedreigingen en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of infecties.

Allergieën en honden in bed

Parasieten en bacteriën zijn echter niet het enige dat je hond meeneemt tijdens de avondwandeling in het park.

Andere dingen die je hond aan uw bed zal introduceren zijn verschillende allergenen. Honden kunnen natuurlijk zelf allergenen produceren of dragen op hun vacht, in hun speeksel of urine.

Als je hooikoorts hebt of gevoelig bent voor pollen, zal je hond hoogstwaarschijnlijk degene zijn die je gezondheidsproblemen erger zal maken door een conctail van verschillende pollen toe te voegen aan je bed.

Graspollen kunnen gemakkelijk op het lichaam van je hond worden getransporteerd en ze vinden op deze manier hun weg naar je bed als je je hond erin laat slapen.

Het is onnodig om te zeggen dat dit het laatste is wat je nodig hebt als je last hebt van een allergie, omdat het je slaap verstoort en je je moe, zwak en ziek voelt.

Onrust in de nacht

Honden zoeken, net als wij, graag naar een perfecte slaaphouding. Ze zullen vaak rondlopen om de beste manier te vinden om zich te vestigen voor de nacht. Dit is in het begin misschien wat vermakelijk, maar na verloop van tijd kan dit gedrag je vaak wakker maken in de nacht.

Sommige honden kunnen 3 tot 4 keer per nacht wakker worden om van positie te veranderen of op of van het bed springen. Dit zal je waarschijnlijk elke keer wakker maken, waardoor je veel minder slaap krijgt dan je wilt.

Om nog maar te zwijgen over blaffen of grommen naar geluiden buiten of naar jou omdat je je arm of been beweegt. Een blaffende hond haalt je snel uit je vredige diepe slaap, dat kan ik je beloven.

Een constante verstoring, beweging en geluiden kunnen je slaap licht en ongemakkelijk maken en langzaam voor slaapgebrek zorgen.

Bovendien zijn veel eigenaren van huisdieren midden in de nacht bezig met hun dieren, omdat ze denken dat er een reden is waarom hun huisdieren wakker werden. Dit versterkt op zijn beurt het gedrag van de hond en leidt tot nog meer gebroken nachten.

Het is niet zo goed voor oude of kleine honden

Een andere reden waarom je zou moeten overwegen om je hond niet op je bed te laten slapen, is het feit dat het voor sommige honden een beetje lastig kan zijn om op of van het bed te springen.

Oudere honden kunnen last hebben van heupdysplasie en moeite hebben om op het bed te springen. Ze kunnen zichzelf ook verwonden wanneer ze proberen van het bed af te springen, omdat hun gewrichten niet zo sterk en flexibel zijn als vroeger.

Een soortgelijk probleem doet zich voor bij kleine rassen. Bedden zijn meestal behoorlijk hoog voor kleine hondjes, waardoor kleinere rassen zoals Chihuahua’s ernstig letsel op kunnen lopen wanneer ze er vanaf proberen te springen.

Je kan deze risico’s echter verminderen door bijvoorbeeld een opstapje bij het bed te maken voor je kleine of oude hond. Ook kan je ervoor zorgen dat de vloer om het bed heen voorzien is van een stroef oppervlak zodat je hond er niet op uit kan glijden.

Wat kan je doen om je hond zo goed mogelijk te laten slapen?

In plaats van je hond op je bed te laten slapen, kun je hem een ​​comfortabel prive hondenbed geven. Dit is niet alleen gunstig voor jou, maar ook voor je hond. Honden hebben natuurlijk ook een goede rustplek nodig.

Dit klinkt minder gezellig, maar op de lange termijn is het voordelig voor iedereen, voor jou, je partner en je hond.

Een apart hondenbed voor je hond neemt de oorzaken van je gebroken nachten weg en creëert een veilige omgeving voor iedereen om in te slapen.

Niet alle honden slapen graag op de grond. Sommigen genieten van slapen of relaxen op verhoogde plaatsen zoals banken of bedden.

Door je hond zijn eigen hondenmand te geven, zal hij zich warm en veilig voelen en tegelijkertijd hoger van de grond zijn.

Plaats de mand in een donkere of schaduwrijke hoek in de slaapkamer, weg van tocht en kou. Dit helpt je ​​hond beter te slapen, waardoor hij zich overdag alerter en minder prikkelbaar voelt.

Je zult jezelf ook veel beter voelen als je ’s nachts beter slaapt.

Hond in bed; wel of niet doen?

Ondanks alle gangbare opvattingen zijn de risico’s groter dan de voordelen als het gaat om slapen met een huisdier op hetzelfde bed.

Er zitten niet zo heel veel voordelen aan slapen naast je hond, en het kan zelfs een negatief effect hebben op je slaapcyclus en je algehele stemming of gezondheid.

In plaats van samen met je hond in bed te slapen, raden we je aan je hond een apart bed te geven en het ergens op een gemakkelijk toegankelijke plaats in de slaapkamer te plaatsen.

Op die manier heb je nog steeds je hond ’s nachts bij je in de buurt, maar vermijd je het risico van ziek worden of een verstoring van je slaap.

Auteur: Tom Marr via hondenblog.nl
Illustraties: MarshArt

Deze BLOG is met goedkeuring van de auteur geplaatst op onze website als gast blog. 

Winkelwagen

Geen producten meer beschikbaar voor aankoop

Uw winkelwagen is momenteel leeg.