lcp Hond adopteren: Waarom en hoe? - Gula Dog Care
Deze site heeft beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden aan om over te schakelen naar Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Gratis verzending in NL/BE bij een bestelling vanaf €50

Handgemaakt in Amsterdam Meer info

Hond adopteren: Waarom en hoe?

Het adopteren van een rescue hond in Nederland: Waarom en hoe?

Het adopteren van een rescue hond in Nederland is een prachtige manier om een hond te helpen en een liefdevol thuis te bieden. Rescue honden zijn honden die in een asiel, opvangcentrum of bij een stichting zijn terechtgekomen omdat ze niet meer door hun eigenaar konden worden verzorgd of omdat ze verwaarloosd of mishandeld werden. Door het adopteren van een rescue hond geef je niet alleen de hond een tweede kans op een fijn leven, maar ook jezelf de kans om een trouwe metgezel te hebben.

Waarom een rescue hond adopteren?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor het adopteren van een rescue hond in Nederland. Ten eerste, je geeft een hond een tweede kans op een gelukkig leven. Rescue honden hebben vaak al veel meegemaakt en verdienen een liefdevol thuis waar ze kunnen herstellen en opnieuw leren vertrouwen op mensen.

Daarnaast kun je door het adopteren van een rescue hond geld en tijd besparen. Rescue honden zijn meestal al gecastreerd of gesteriliseerd en hebben vaak hun eerste inentingen al gehad. Dit scheelt kosten ten opzichte van het kopen van een pup. Bovendien hebben rescue honden vaak al wat training gehad en zijn ze dus al zindelijk en kennen ze de basiscommando's. Dit scheelt weer tijd en moeite in de opvoeding van je nieuwe hond.

Ook is het adopteren van een rescue hond duurzaam. Door een hond te adopteren, help je mee om het aantal honden in asielen en opvangcentra te verminderen. Dit zorgt ervoor dat er minder honden euthanaseert hoeven te worden.

Hoe adopteer je een rescue hond in Nederland?

Het adopteren van een rescue hond in Nederland begint met het zoeken naar een geschikt asiel, opvangcentrum of stichting. Er zijn veel verschillende organisaties die rescue honden opvangen en herplaatsen, dus het is belangrijk om een organisatie te vinden die bij jou past.

Bij het zoeken naar een geschikte organisatie is het belangrijk om te kijken naar de missie, de werkwijze en de recensies van de organisatie. Het is belangrijk dat de organisatie transparant is over haar werkwijze en dat zij de honden goed verzorgt en traint voordat ze herplaatst worden.

Als je een geschikte organisatie hebt gevonden, kun je contact opnemen om te kijken of er een hond is die bij jou past. Veel organisaties werken met een adoptieprocedure, waarbij je eerst een kennismakingsgesprek hebt en vervolgens een huisbezoek krijgt. Tijdens het huisbezoek wordt er gekeken naar de woonsituatie en of de woning veilig is voor de hond.

Als je de adoptieprocedure succesvol hebt doorlopen, kun je de hond ophalen en hem een nieuw thuis geven. Bij veel organisaties wordt er na de adoptie nog een nazorgtraject aangeboden, waarbij je ondersteuning krijgt bij de opvoeding en verzorging van de hond.

Waar moet je op letten bij het adopteren van een rescue hond?

Bij het adopteren van een rescue hond zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat rescue honden vaak al een verleden hebben en daardoor mogelijk gedragsproblemen hebben. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren over de achtergrond van de hond en te weten welke gedragsproblemen hij heeft. Dit kan bijvoorbeeld gaan om verlatingsangst, agressie of overmatig blaffen. Bespreek deze problemen met de organisatie en maak afspraken over eventuele begeleiding of training.

Daarnaast is het belangrijk om de tijd en ruimte te hebben voor een hond. Rescue honden hebben vaak extra aandacht en verzorging nodig en het kan even duren voordat ze gewend zijn aan hun nieuwe omgeving. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om de hond te verzorgen en te trainen en dat je een geschikte omgeving hebt waar de hond zich op zijn gemak voelt.

Een ander belangrijk punt is de gezondheid van de hond. Het is belangrijk om te weten welke medische zorg de hond nodig heeft en of hij eventuele gezondheidsproblemen heeft. Vraag bijvoorbeeld naar de medische geschiedenis van de hond en of hij recentelijk nog medisch onderzocht is.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de adoptie van een rescue hond een verantwoordelijkheid is. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren over de verzorging en opvoeding van de hond en om ervoor te zorgen dat hij de juiste training en zorg krijgt. Zorg er ook voor dat je voldoende tijd en geld hebt om voor de hond te zorgen.

Tips voor het omgaan met je nieuwe rescue hond

Als je een rescue hond hebt geadopteerd, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat de hond zich snel op zijn gemak voelt en goed integreert in zijn nieuwe omgeving. Hieronder vind je een aantal tips:

 • Geef de hond voldoende tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en laat hem rustig wennen aan zijn nieuwe baasjes.

 • Zorg voor een veilige en comfortabele slaapplek waar de hond zich terug kan trekken.

 • Geef de hond voldoende beweging en mentale uitdaging, bijvoorbeeld door het doen van oefeningen of het spelen van spelletjes.

 • Beloon de hond bij goed gedrag en negeer ongewenst gedrag.

 • Zorg voor een vaste routine voor de hond, zodat hij weet wat er van hem verwacht wordt.

 • Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding en voldoende water.

 • Laat de hond wennen aan verschillende situaties en prikkels, zoals andere honden, verkeer en drukke plekken.

 • Leer de hond goed luisteren door middel van training en beloon goed gedrag.

 • Zorg voor een goede medische verzorging en houd de gezondheid van de hond goed in de gaten.

 • Geef de hond veel liefde en aandacht

De voordelen van het adopteren van een rescue hond

Het adopteren van een rescue hond heeft verschillende voordelen. Ten eerste geef je een hond een tweede kans en bied je hem een warm en liefdevol thuis. Daarnaast zijn rescue honden vaak al zindelijk en hebben ze basisvaardigheden geleerd, zoals het lopen aan de lijn en het commando "zit". Hierdoor hoef je minder tijd te besteden aan de basisopvoeding van de hond.

Daarnaast zijn rescue honden vaak dankbaar voor de liefde en aandacht die ze krijgen en zijn ze vaak loyale metgezellen. Bovendien heb je bij het adopteren van een rescue hond de mogelijkheid om een hond te kiezen die goed past bij jouw levensstijl en persoonlijkheid.

De kosten van het adopteren van een rescue hond

Bij het adopteren van een rescue hond komen ook kosten kijken. Zo betaal je meestal een adoptie bedrag aan de organisatie waar de hond vandaan komt. Dit bedrag kan variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro's, afhankelijk van de organisatie en de hond.

Daarnaast zijn er kosten verbonden aan de verzorging en opvoeding van de hond. Denk hierbij aan voeding, medische zorg, speeltjes en eventuele trainingen of gedragsbegeleiding. Het is belangrijk om deze kosten in kaart te brengen voordat je besluit een rescue hond te adopteren.

Waar kun je een rescue hond adopteren in Nederland?

Er zijn verschillende organisaties in Nederland waar je terecht kunt voor het adopteren van een rescue hond. Hieronder vind je een overzicht van enkele organisaties:

 • Dierenasiels: In Nederland zijn er verschillende dierenasiels waar je terecht kunt voor het adopteren van een rescue hond. Vaak kun je via de website van het dierenasiel al een beeld krijgen van de honden die op zoek zijn naar een nieuw thuis.

 • Stichting verhuisdieren.nl: Verhuisdieren is een online platform waar mensen die een huisdier of oppasdier zoeken terecht kunnen, maar ook mensen die een ander thuis zoeken of hulp bij de verzorging voor hun hond, kat of konijn. Tevens is verhuisdieren dit jaar ons goede doel. Ga voor meer informatie over onze samenwerking naar ons 'goede doel pagina' bovenin de header.
 • Stichting Animal's Faith: Deze stichting zet zich in voor het welzijn van zwerfhonden en -katten in binnen- en buitenland. Via de website kun je zien welke honden er op zoek zijn naar een nieuw thuis en kun je een adoptie aanvraag indienen. 

 • Dutch Cell Dogs: Deze stichting zet zich in voor het heropvoeden en trainen van gedetineerden en asielhonden. De honden worden getraind door gedetineerden en zijn hierdoor goed gesocialiseerd en getraind.

 • Honden zonder toekomst: Deze stichting zet zich in voor het herplaatsen van honden uit Spanje. Via de website kun je zien welke honden er beschikbaar zijn voor adoptie.

 • ACE | SHIN: Deze organisatie zet zich in voor het redden van zwerfdieren in Spanje en Portugal. Via de website kun je een adoptie aanvraag indienen voor een rescue hond.

Conclusie

Het adopteren van een rescue hond kan een prachtige ervaring zijn, waarbij je een hond een tweede kans geeft en een warm en liefdevol thuis biedt. Het is belangrijk om jezelf goed te laten informeren over de achtergr

ond van de hond en eventuele gedragsproblemen voordat je een rescue hond adopteert. Daarnaast is het belangrijk om de kosten in kaart te brengen en te zorgen voor een goede voorbereiding en opvoeding van de hond.

Als je overweegt om een rescue hond te adopteren, is het verstandig om jezelf goed te informeren over de verschillende organisaties en hun werkwijze. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en ervoor zorgen dat de adoptie succesvol verloopt.

Wees je er ook van bewust dat het adopteren van een rescue hond soms uitdagingen met zich mee kan brengen. Het kan zijn dat de hond tijd nodig heeft om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en dat er sprake is van onzindelijkheid of gedragsproblemen. Het is belangrijk om hier geduldig en liefdevol mee om te gaan en eventueel hulp in te schakelen van een professional.

Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat het adopteren van een rescue hond geen impuls beslissing moet zijn. Neem de tijd om jezelf goed te informeren en te overwegen of een rescue hond bij jou en jouw levensstijl past. Een rescue hond adopteren is een mooie en dankbare stap, maar het vraagt ook om toewijding en verantwoordelijkheid.

Kortom, het adopteren van een rescue hond kan een prachtige ervaring zijn waarbij je een hond een tweede kans geeft en een warm en liefdevol thuis biedt. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren, de kosten in kaart te brengen en te zorgen voor een goede voorbereiding en opvoeding van de hond. Door een weloverwogen keuze te maken en geduldig en liefdevol met de hond om te gaan, kun je een mooie band opbouwen en samen genieten van het leven.

Winkelwagen

Geen producten meer beschikbaar voor aankoop

Uw winkelwagen is momenteel leeg.