Hoe lang mag ik mijn mijn puppy wandelen?
Samen met je puppy wandelen, en je pup de wereld zien ontdekken zijn dingen waar je waarschijnlijk al maanden naar uit hebt gekeken. Wandelen is om zoveel redenen belangrijk, maar hoe lang en hoe vaak kun je wandelen met je puppy?
We hebben een puppy-wandelgids gemaakt die perfect is voor elke maand, vanaf hun eerste wandeling tot de leeftijd van 9 maanden. Hoe lang en hoe vaak je kunt wandelen met je pup, is namelijk afhankelijk van de leeftijd van je pup.
TIP: Soms wil je langer wandelen met een vriend of vriendin, of om je oudere hond genoeg beweging te geven. Tijdens langere wandelingen kun je voor pups tot 15 kg een draagtas van 4LazyLegs gebruiken. Voor grotere pups kan een fietskar of een opvouwbare bolderkar, zoals deze van TecTake, een uitkomst zijn.
Wandelen met een pup van 8 tot 12 weken oud
Meestal je je puppy rond de 9 weken oud wanneer hij bij je thuis komt wonen. Op deze leeftijd is je pup nog lekker onhandig en klein, en wandelingen moeten dan ook kort gehouden worden.
Met een pup van 2 maanden oud kun je het beste tot 10 minuten wandelen. De pup zal wel vaak moeten plassen, waardoor je hem wat vaker mee naar buiten zal moeten nemen. Naarmate de pup ouder wordt, kun je wat langer wandelen. Blijf hierbij goed op de pup letten en draag je pup als je merkt dat hij moe wordt.
Als je je pup meedraagt, kun je toch langer mee wandelen met bijvoorbeeld oudere honden. Sommige pups laten vrijwel geen vermoeidheid zijn, waardoor je ze tegen zichzelf zal moeten beschermen. Laat je niet verleiden om veel te lang met ze te wandelen.
Je kunt op deze leeftijd al beginnen met loslopen, waarbij je je pup korte stukjes los kunt laten. Doe dit natuurlijk alleen op veilige plekken, en oefen thuis het terugkom commando zodat je pup weet wat de bedoeling is als hij zijn naam of het commando hoort.
Zorg ervoor dat andere honden rustig met je pup spelen, en laat je pup alleen met gezonde, volledig ingeënte honden spelen als hij nog niet volledig gevaccineerd is.
Wandelen met een pup van 4 maanden
De algemene vuistregel voor puppy wandelingen is een lengte aan te houden van 5 minuten per maand. Een puppy van 4 maanden kan dus dagelijks 20 minuten wandelen.
Honden van grote rassen of honden met een hoog energieniveau kunnen twee keer per dag worden uitgelaten, naast de korte plas rondes natuurlijk. Probeer wilde apporteer spelletjes en lomp spelen bij deze honden te vermijden. Gecontroleerd lopen is goed voor de gewrichten, terwijl lomp spelen, snel draaien en rennen de gewrichten kan beschadigen.
Rassen die gevoelig kunnen zijn voor gewrichtsaandoeningen zijn onder andere:
- Duitse Doggen
- Rhodesian Ridgeback
- Border Collies
- Labradors
- Golden Retrievers
- Weimaraner
- Rottweiler
- Australische herders
Wandelen met een 5 maanden oude pup
Als je puppy 5 maanden oud is, kun je nog 5 minuten aan zijn wandelingen toevoegen, zodat hij nu 25 minuten buiten kan zijn. Je puppy kan nu wat langer los lopen tijdens zijn wandelingen, op voorwaarde dat hij goed luistert en geen andere mensen en honden lastigvalt. Zijn botten, gewrichten en spieren groeien nog steeds, dus te lang spelen of rennen kan verwondingen en zelfs permanente misvormingen veroorzaken.
Als je puppy een klein ras is, wil je dit misschien opdelen in twee dagelijkse wandelingen in plaats van één, zodat hij meer wordt blootgesteld aan nieuwe stimuli.
Wandelen met een 6 maanden oude pup
Uw puppy is nu 6 maanden oud en zal een aanzienlijke groeispurt en een toename van het energieniveau doormaken. Hij kan nu 30 minuten lopen, waarbij hij ook gewoon los kan. Zorg ervoor dat je hem blijft voorstellen aan nieuwe honden die kalm en zachtaardig zijn om zijn ervaringen leuk te houden.
Bij kleine rassen kun je doorgaan met ofwel één wandeling van 30 minuten of twee kortere wandelingen per dag. Dit is naast de kortere plas rondes natuurlijk.
Let bij kleine rassen nog beter op dat er niet te wild met ze gespeeld wordt. Sommige grote honden zien kleine hondjes meer als prooidier dan als speelmaatje, waardoor je soms in moet grijpen om ervoor te zorgen dat je kleine hondje geen slechte ervaringen krijgt en angst voor andere honden ontwikkelt.
Wandelen met een 7 maanden oude pup
Weer een maand ouder en waarschijnlijk ook groter! Je puppy kan nu 35 minuten wandelen en wat langer los rennen, zodat hij veel kan bewegen. Probeer hem naar een paar nieuwe plaatsen te brengen, zodat hij nieuwe mensen, honden en omgevingen kan blijven ervaren. Dit zal voorkomen dat hij als volwassen hond zenuwachtig wordt voor nieuwe situaties.
Je puppy kan op deze leeftijd 35 minuten lopen, ongeacht zijn grootte. Hoewel zijn gewrichten nog steeds groeien, zijn ze veel sterker en zal de beweging helpen om de spieren en pezen te versterken.
Blijf altijd naar goed naar je eigen pup kijken. Als je merkt dat hij snel moe wordt, kun je de wandeling korter maken. Als je merkt dat je pup de wandelingen goed aankan, dan kun je ze wat langer maken. Maak het echter niet te gek, en bescherm je pup tegen zichzelf. Sommige pups kennen geen grenzen, en spelen of rennen letterlijk door tot ze kapot zijn.
Wandelen met een 8 maanden oude pup
Je puppy is nu 8 maanden oud, dus hij zou dagelijks 40 minuten moeten kunnen wandelen. Blijf de wandelingen gebruiken om je puber pup kennis te laten maken met nieuwe dingen en probeer nieuwe dingen te trainen om aan zijn geheugen te werken. De afleidingen zijn een geweldige manier om zijn focus te testen!
Als je liever twee keer per dag bijvoorbeeld 20 tot 30 minuten wandelt, is dat prima. Zolang je hond voldoende beweging krijgt gedurende de dag, heeft dit geen invloed op zijn ontwikkeling.
Wandelen met een 9 maanden oude pup
Nu is je puppy 9 maanden oud, en zijn gewrichten en spieren worden steeds sterker. Je kunt zijn dagelijkse wandeltijd verlengen tot 45 minuten. Naarmate hij ouder wordt, zal je puppy groeispurten blijven ervaren en zal zijn energieniveau toenemen.
Als je puppy 9 maanden oud is, kan hij baat hebben bij één dagelijkse wandeling in plaats van 2 kortere wandelingen. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeur. Sommige mensen nemen hun hond liever 3 of 4 keer per dag mee voor een wat langere wandeling, terwijl anderen de hond, naast korte plasrondes, één keer meenemen voor een lange wandeling.
Je kunt spelenderwijs beginnen met hondensporten, maar wacht met springen, korte draaien en vangen tot je hond volgroeid is. Meestal is dit rond een leeftijd van 18 maanden, maar het kan per ras verschillen.
de leeftijd van de pup | wandeltijd |
---|---|
8 tot 12 weken oud | tot 10-15 minuten |
4 maanden oud | tot 20 minuten |
5 maanden oud | tot 25 minuten |
6 maanden oud | tot 30 minuten |
7 maanden oud | tot 35 minuten |
8 maanden oud | tot 40 minuten |
9 maanden oud | tot 45 minuten |
Bereid je voor op je wandeling
Voordat je voor het eerst gaat wandelen met je pup, is het een goed idee om hem aan zijn riem te laten wennen. Veel fokkers besteden hier aandacht aan, maar dit hoeft niet zo te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een harnas voor je puppy te gebruiken voor het geval hij trekt, waardoor er geen druk op zijn nek wordt uitgeoefend.
Doe de riem eenpaar keer per dag om en loop met je pup door het huis. Zorg dat ze eraan gewend zijn om rustig naast je te lopen. Probeer de aandacht van je pup te krijgen met een speeltje of een snack. Je wil dat je pup positieve ervaringen krijgt met het lopen aan de lijn.
Voordat je aan je eerste wandeling begint, moet je een route hebben uitgestippeld, zodat je niet te ver loopt. Je moet ook beslissen hoe je omgaat met het ontmoeten van mensen en andere honden. Als je een hond ziet naderen die je niet wilt begroeten, draai je gewoon om en loop je in de tegenovergestelde richting of steek je de weg over.
Houd een paar lekkere traktaties klaar voor je wandeling, zodat je wat kunt trainen. Denk hierbij aan zaken als aan de stoeprand zitten voordat je de weg oversteekt, rustig naast je lopen of niet reageren op passerende fietsers of andere honden. Het is nooit te vroeg om te beginnen met trainen!
Kun je teveel wandelen met een pup?
Ja, je kunt je pup teveel laten bewegen, maar wat teveel is voor een pup is afhankelijk van het ras, de grootte, de leeftijd en de lichamelijke conditie van de pup. Soms kan het lastig zijn om te bepalen wanneer je pup moe begint te worden. Het is daarom beter om hem tegen zichzelf in bescherming te nemen, en een maximale wandeltijd te bepalen. Beperk ook wild spelen met andere honden.
Overmatige lichaamsbeweging op jonge leeftijd kan een nadelige invloed hebben op de fysieke ontwikkeling van een puppy, inclusief de groei van botten, gewrichten en spieren. Activiteiten zoals rennen, apporteren en springen belasten het lichaam van een puppy erg, dus het is het beste om het rustig aan te doen en de wandelingen en activiteiten geleidelijk op te bouwen.
Een puppy van 4 of 5 maanden oud meenemen op een bospad van 10 kilometer is beslist te veel lichaamsbeweging. Ze kunnen het misschien volhouden, maar de druk die gedurende die tijd op hun botten en spieren wordt uitgeoefend, kan langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals botafwijkingen en ruggengraataandoeningen.
Laat je niet verleiden heel lang te gaan wandelen met een pup die oneindig veel energie lijkt te hebben. Je ziet dit bijvoorbeeld veel bij Herders, Labradors, Collies en Poedels. Deze honden kun je beter moe maken door hun hersens actief te houden.
Er zijn bijvoorbeeld oneindig veel hersenwerk spellen die je aan kunt schaffen voor je hyperactieve pup. Van zo’n spel wordt je pup niet fysiek, maar geestelijk moe, waardoor hij rustiger kan zijn in huis. Bekijk bijvoorbeeld deze leuke snuffelmat van Woef-It. Snuffelmatten zijn handig om je pup een tijdje bezig te houden, en zijn voer langzamer te laten eten.
Kun je te weinig wandelen met een pup?
Het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je de wandelingen van je puppy niet te kort maakt. Een puppy die niet de mogelijkheid heeft om te spelen, bewegen en zijn voer te verbranden, kan snel te dik en verveeld raken, en zijn lichamelijke en geestelijke ontwikkeling zal eronder lijden.
Een verminderde mobiliteit leidt ertoe dat slecht gevormde gewrichten en spieren ontstaan en dat je puppy de normale groeiperiode niet doormaakt. Een puppy met overgewicht kan aan verschillende aandoeningen lijden, waaronder gewrichtspijn, ademhalingsmoeilijkheden, diabetes en hartproblemen.
Daarnaast kan je pup gedragsproblemen krijgen als hij zich verveelt en niet genoeg energie kwijt kan. Als je pup door bijvoorbeeld gezondheidsproblemen minder kan wandelen, kun je hersen train spelletjes gebruiken om verveling tegen te gaan.
Het weer en wandelen met je pup
Pas de dagelijkse wandelingen van je puppy altijd aan het weer aan. In de hete zomermaanden is het het beste om ’s ochtends vroeg of’ s avonds laat te wandelen als het koeler weer is. Dit vermindert het risico op een zonnesteek en verbrande poten door heet asfalt.
In de wintermaanden is het het beste om te wachten tot lunchtijd, dat is het warmste deel van de dag. Als je echter een ras hebt dat aangepast is aan koude temperaturen, dan hoef je geen wijzigingen aan te brengen aan je winterwandelingen. Deze rassen zijn onder meer:
- Husky
- Alaskan Malamute
- Samoyed
- Sint-Bernard
- Newfoundlander
Rassen met zeer minimaal lichaamsvet, zoals windhonden en whippets, moeten tijdens de koudere maanden een hondenjas dragen om hun lichaamswarmte vast te houden. Ook bij pups van kleine rassen moet je voorzichtig zijn bij koud weer. Doordat ze zo klein zijn, verliezen ze heel snel warmte.
Train je pup tijdens de wandeling
Training tijdens de wandeling is belangrijk voor alle honden, omdat de prikkel van een wandeling echt helpt om de training die je thuis al bent begonnen te versterken.
Werkende rassen of dieren met een hoge drive zullen vooral gebaat zijn bij een mentaal stimulerende wandeling met korte trainingssessies, in plaats van een korte wandeling rond het blok en snuffelen aan de bosjes van de buren.
Rassen waarbij je veel aandacht aan training moet besteden zijn onder meer:
- Duitse herders
- Mechelse Herders
- Rottweilers
- Border Collies
- Poedels
Natuurlijk zal elk ras er baat bij hebben, je zult merken dat je puppy thuis minder snel overgaat in destructief gedrag als zijn wandelingen zowel mentaal als fysiek stimulerend zijn.
Lichaamstaal van je pup tijdens wandelingen
Let goed op je puppy tijdens de wandelingen. Als je pup moe begint te worden, zal hij dat laten zien door middel van zijn lichaamstaal. Hij kan zijn hoofd lager op de grond houden, zijn poten slepen of zelfs stoppen om te gaan zitten of liggen. Dit zijn allemaal duidelijke tekenen dat je puppy moe is en rust nodig heeft.
Als je tijdens een wandeling op dit punt komt, is het prima om je puppy de rest van de weg naar huis te dragen. Als je dicht bij huis bent, kun je 5 minuten wachten als je puppy een kleine pauze wil nemen, maar beoordeel het zorgvuldig. Je wil niet dat je puppy gewond raakt door te ver of te snel te lopen.
Zoals we eerder vermeldden, geven niet alle pups duidelijk aan dat ze moe zijn. Honden van actieve werkrassen zijn soms zo enthousiast en speels dat ze gemakkelijk over hun eigen fysieke grenzen gaan. Houd bij deze rassen dus altijd een limiet aan, die je langzaam verhoogt naarmate te hond ouder wordt. Bescherm je pup tegen zijn eigen enthousiasme.
Auteur: Tom Marr via hondenblog.nl
Illustraties: Antonia Oana
Deze BLOG is met goedkeuring van de auteur geplaatst op onze website als gast blog.